Montse, per què la idea d'un club de lectura?
Tradicionalment s’ha dit que la lectura és un acte individual i introspectiu. Però també és cert que quan un llibre t’ha agradat tens la necessitat de parlar-ne, de comentar-lo, de recomanar-lo.
I aquesta és la finalitat del Club: socialitzar la lectura posant en comú les nostres opinions envers d’un mateix llibre.
Aquestes sessions són molt enriquidores perquè compartim les nostres interpretacions, que són úniques i singulars i que van lligades al nostre bagatge vital i lector, ens ajuden a profunditzar en la lectura, a transformar-la i a fer-la créixer.
I no cal dir que representa una molt bona manera de promocionar la lectura. El retorn d’aquestes activitats repercuteix positivament en el servei de préstec de documents de la biblioteca però també en la venda de llibres, ja que alguns dels integrants d’aquests clubs acaben comprant algun d’aquests llibres o altres obres dels autors que llegim, ja sigui per alimentar la seva biblioteca personal o per regalar.
El vostre punt de trobada és una sala de la bella Biblioteca de Cervera...
Gràcies pel qualificatiu. La biblioteca es va inaugurar l’any 1992 i som conscients dels problemes estructurals que comporta: tenim mancança d’espai i problemes d’insonorització i, tot i que s’han fet alguns arranjaments (rampa d’accés a la biblioteca, lavabo adaptat).
Encara hi ha una part de l’espai que no és accessible per a persones amb mobilitat reduïda - com jo mateixa, que em desplaço amb cadira de rodes –, però és cert que ens sentim dir tot sovint que, malgrat tot, la troben acollidora.
Les sessions del Club de lectura les fem al magatzem i són exclusives pels integrants dels clubs. No és l’espai més “noble” de la biblioteca ni està pensat per acollir activitats, però és l’únic que ens permet reunir un grup de persones i parlar sense interferir en l’ambient de la resta de la biblioteca.
Com es desenvolupen les sessions?
Les trobades són mensuals. Comencem a l’octubre i acabem al maig. La primera sessió és de presentació dels membres del grup quan hi ha noves incorporacions, de les lectures programades per la temporada, activitats complementàries, ens donem un temps per recomanar-nos lectures que hem trobat interessants durant l’estiu i repartim la primera lectura. Com a conductora, els aporto informació sobre l’autor, el llibre, el context en què es va escriure, apunto aspectes interessants ...
En les successives reunions, comentem el llibre i repartim el següent.
Quants clubs gestioneu i quants participants teniu?
El primer club es va crear ara fa gairebé 20 anys amb 13 persones, estava dirigit a adults i era exclusivament de narrativa. Com a conseqüència de l’alta demanda, fa 3 anys el vam desdoblar. Actualment som en total 23 persones.
Fa 10 anys es va iniciar el “Club LIJ”, sobre llibre infantil i juvenil, dirigit a adults, que actualment té 13 inscrits.
En fa 5 que ens vam afegir al programa “Llegir el teatre”, actualment amb 12 persones.
I enguany ens estrenem amb els nens i nenes d’entre 8 i 9 anys amb un “Club de lectura infantil”, amb 5 inscrits.
Com a peculiaritat, comentar que els grups els conduïm personal de la pròpia biblioteca.
¿Apart de l'interès per la lectura cal tenir alguna altra qualitat per a pertànyer al Club de lectura?
Únicament tenir ganes de llegir i de posar en comú les teves reflexions. Ni ha que parlen més i n’hi ha que menys, però tots hi participen.
Quins criteris utilitzeu per escollir un llibre?
Personalment,
intento que la tria sigui variada: autors nacionals i estrangers, en català o castellà, gèneres diferents, títols clàssics o acabats de sortir del forn... I, per suposat, històries literàriament ben escrites, que frapin, que ens interpel·lin, que ens commoguin, que no ens deixin indiferents.
Des de fa uns quants anys - i a petició dels integrants del club de lectura – al “Club de Lectura per adults” incorporem un títol de poesia, que comentem durant el mes de març, coincidint amb el Mes de la Poesia.
I des de que tenim el club “Llegir el teatre”, al club d’adults incorporem un dels títols programats dins del cicle i que ens permet afegir-nos a la sortida al TNC per veure l’obra.
Hi ha temes que preferiu per sobre d'altres? (Ficció, Biografia, Assaig, etc.)
Com se sol dir “Para gustos colores”. I és que el grup és tan heterogeni que tenim gustos per a tot. Per això intento programar lectures molt variades. La gent agraeix aquesta diversitat de lectures perquè els permet explorar altres gèneres i autors que de forma autònoma no triarien.
Comentar un mateix llibre que tots han llegit és una experiència gratificant. Però els punts de vista mai són iguals. Us passa sovint o més aviat coincidiu en les vostres valoracions?
De vegades hi ha controvèrsia, ja sigui pel gènere, pel tractament del tema, per l’estructura de la narració. Però aquestes discrepàncies enriqueixen molt les sessions. Donen peu a debats molt interessants.
El moderador està obert a qualsevol crítica o comentari o teniu algunes regles?
La regla bàsica és llegir el llibre triat, respectar el torn de paraula i les opinions dels altres. A partir d’aquí tothom pot expressar-se lliurement i, per suposat, amb correcció.
A final de temporada sempre els hi passem una enquesta que responen de forma totalment anònima per tal que puguin expressar obertament la seva opinió sobre el desenvolupament de les sessions, la tria de llibres, la nostra tasca com a dinamitzadors dels grups... Aquest feedback és molt important per millorar el funcionament dels clubs i adaptar-nos al grup.
Teniu l'oportunitat de convidar a algun autor a la vostra tertúlia?
És una demanda habitual en les enquestes. Però sempre hi ha pel mig el tema pressupostari. Hem de pensar en tots els públics i programem diferents activitats durant l’any (Jornades de biblioteca escolar, hores del conte, representacions teatrals, recitals...). No sempre ens és impossible assumir trobades amb autors cada any per tots els Clubs.
Quin ha estat el llibre que més us ha agradat o que més enrenou ha donat per comentar?
No són gaire fans dels llibres de relats, però jo acostumo a incorporar un cada temporada. Crec que el conte en si és tot un repte literari: requereix concreció, capacitat de síntesi... Va agradar molt “Anatomia de les distàncies curtes”, de Marta Orriols.
Un llibre que va crear controvèrsia va ser “La víspera de casi todo”, de Víctor del Árbol. Hi havia que deien que no els havia agradat gens i que si tots els seus llibres eren així preferien no llegir-ne cap més. Indagant i debatent, tots van reconèixer que la història estava ben tramada, molt ben escrita, van lloar la capacitat de l’autor a l’hora de dibuixar els personatges i de crear atmosferes. I aquest darrer tema era el controvertit. Es tracta d’un veritable thriller que va pujant la tensió a mida que avança la narració i realment la lectura resulta força inquietant, tant, que hi havia persones que van “patir” molt. Em va quedar clar que aquest gènere no és el que més els agrada!!
I un llibre que va donar molt de sí va ser “Una benedicció”, de Toni Morrison. Per la temàtica, pel tractament, per les diferents veus, per la força dels personatges...
Et parlaria de molt títols... però m’extendria massa!!
El vostre club de lectura inclou altres projectes com xerrades o visites culturals?
De tant en tant programem la visita d’algun autor i alguna sortida.
Amb “Llegir el teatre” organitzem una sortida anual al TNC per veure una de les obres programades dins de la temporada.
El “Club de LIJ” programa visites a llibreries especialitzades en literatura infantil i juvenil, a exposicions, propicien trobades amb il·lustradors...
Els altres 2 clubs per adults incorporen en la programació una de les obres de teatre que llegeix el grup de “Llegir el teatre” i s’afegeixen a la sortida a TNC, o conviden algun autor que han llegit o realitzen alguna sortida per trepitjar els escenaris que protagonitzen alguna lectura.
Les visites d’autors les obrim al públic en general. Creiem que és un regal poder oferir aquestes activitats als nostres usuaris.
コメント