top of page
  • Foto del escritormarimén_te doy mi palabra

Entrevista a montse roca







Nascuda a Barcelona, economista i empresària, amant de l’òpera i del ballet. M’agrada viure a la ciutat però valoro molt el món rural ja que el meu pare és fill de pagès i sempre que puc m’escapo a la masia. És allà, en un lloc tan tranquil, envoltada de boscos i animals on he deixat anar la meva imaginació per crear l’univers de la Bundi.


Montse, tu ets economista. Com has arribat als contes infantils?

Fa molts anys que escric , com a hobby, de fet vaig començar amb novel·les per a adults, però fa uns anys volia fer un relat sobre el Liceu, un lloc que conec molt bé i se’m va ocórrer un conte infantil.


Existeix una literatura infantil o es universal?

La literatura és universal però els gustos son particulars. Ara bé, un bon relat per a nens pot enganxar a petits i grans.


Escriure per nens no es fàcil i menys en aquets temps on la lectura competeix amb l´era de les noves tecnologies. Però tu has apostat per escriure contes infantils i amb un missatge contundent sobre la necessitat de salvar el nostre planeta.

Les noves tecnologies son ideals si se’n fa un bon ús i no estan renyides amb la literatura, al contrari son un complement per donar més informació a nivell visual.

Però fer volar la imaginació llegint un llibre no té preu.

No tenia cap pretensió d’alliçonar ningú, tot i que m’he adonat que he creat una sèrie on la Bundi i els seus amics viuen moltes aventures i totes estan relacionades amb problemes causats pels homes. Ells només volen protegir el seu espai i molts cops xocaran amb l’actitud dels humans. Però no tot és negatiu, hi haurà persones , sobre tot joves, que poc a poc aniran observant aquesta colla tan peculiar i s’adonaran que els animals ens poden ensenyar moltes coses.



En Salvem el bosc, (El Cep i la Nança, Edicions) els animals es revelen en contra de la desforestació del bosc. Els animals inicien una revolta contra les màquines i els humans. Es hora de conscienciar als més petits?

Jo crec que els petits ho estan molt, i contes com el meu els poden fer passar una bona estona i fer-los gaudir encara més de la natura.

El problema son els que abusen del seu poder i no fan cas de les recomanacions que any rere any ens fan els científics.

Només cal veure el resultat de la cimera del clima de Madrid i les absències de països molt importants que menyspreen sistemàticament els qui avisen de l’escalfament global.



“Aquella gent que utilitzava la natura com si fos seva”, diu un dels teus personatges. L´animal ja ha perdut el seu territori?

Lamentablement a molts indrets sí, però també he de dir que als nostres boscos cada vegada hi ha més rapinyaires, més cabirols, més ocells, més esquirols... Europa , per sort, ja fa anys que es preocupa pel medi ambient. I a casa nostra tenim molta més superfície boscosa que en el passat. I ja no es construeix a qualsevol lloc, i es controlen els residus. Fa uns anys era impensable.

No tot està perdut, al contrari.

Salvem el bosc no només es l´historia d´uns animals en lluita contra la mala acció dels homes, sinó també es una historia d´amistat i complicitat.

Aquesta és la gràcia de la sèrie. Un grup d’animals molt diversos s’ajunten per ajudar-se entre ells i resoldre problemes que els plantegen altres animals o els humans. Tenen personalitats diferents , discuteixen i s’enfaden però també es diverteixen junts i encara que a cada aventura s’incorporen animals nous i d’altres desapareixen, la Bundi és la que els integra tots en cada conte.



En Missió Delta, un flamenc diu: “Abans havíem de marxar cada hivern, en canvi, ara ja ens hems acostumat a viure tot l´any aquí i per això ens sap tant de greu haver d´emigrar. Per desgracia el que diu el flamenc no es ficció.

Exacte, encara que en el conte es lamenta perquè li agrada viure al Delta i no vol marxar,

la reflexió, en el fons, il·lustra el canvi climàtic, perquè ara a l’hivern ja no fa fred.

Un altre personatge, la Bundi, comenta: “Els homes utilitzen la natura com si fos seva.

Els homes hem d´aprendre dels animals?

Si, tots hauríem d’observar més la natura, el cicle de la vida d’animals i plantes és molt estimulant.



Participes en les idees de les il·lustracions dels teus contes?

Si, amb el Juli vam treballar molt per trobar la Bundi perfecta.


Quins nous projectes t´esperen?

De la Bundi s’han publicat dues històries, en tinc més d’escrites i algunes més al cap. Espero que agradin i vagin veient la llum totes.

Més endavant espero reprendre una novel·la que vaig començar fa anys.

97 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page